Diversitatea cauzei virale a virozei respiratorii complică procesul de dezvoltare a vaccinurilor. Nu există un antigen comun în întreaga gamă de rinovirusuri, coronavirusuri și alte virusuri care provoacă virozele respiratorii, perspectivele de dezvoltare a unui vaccin împotriva acestora par reduse.
Gripa este singura infecție respiratorie pentru care este disponibil un vaccin comercial. Cel mai bun mod de a preveni infecția gripală este să vă vaccinați în fiecare an. Vaccinul se schimbă în fiecare an și conține tulpini de virus gripal preconizate să circule în rândul populației, în sezonul gripal care urmează.
Vaccinarea anuală este deosebit de importantă pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicații grave cauzate de gripă, precum și pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru oricine locuiește sau are grijă de persoanele cu risc crescut de complicații grave legate de gripă.
În general, spălarea frecventă a mâinilor și evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii vor preveni multe infecții, inclusiv infecțiile virale ale căilor respiratorii superioare.
Protecție împotriva virusurilor căilor respiratorii superioare
Spălați-vă mâinile, cu apă caldă și cu săpun, cel puțin 20 de secunde.
Încercați să nu vă atingeți ochii, nasul sau gura.
Curățați și dezinfectați suprafețele atinse frecvent, mai ales atunci când cineva este bolnav.
Limitați expunerea cu persoanele infectate.
Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel, atunci când tușiți sau strănutați. După folosire, aruncați șervețelul la gunoi.
În ciuda utilizării pe scară largă a vitaminei C, a suplimentelor de zinc și a extractelor din planta Echinacea pentru prevenirea răcelii obișnuite, nu există dovezi științifice care să susțină acest lucru. Pe baza datelor disponibile, se pare că prevenirea completă a răcelii ar fi posibilă numai prin izolarea totală, pe termen lung, de comunitate.
Nu există medicamente antivirale împotriva virusurilor virozei respiratorii. Tratamentul virozei respiratorii este simptomatic:
Decongestionantele nazale ajută la desfundarea nasului înfundat.
Antitusivele ajută la ameliorarea tusei
Expectoranții ajută la subțierea mucusului.
Antihistaminicele ne ajută să combatem rinoreea și strănutul.
Analgezicele pot ajuta la ameliorarea febrei, a durerilor de cap și a durerilor minore.
Verificați întotdeauna efectele adverse ale medicamentelor. Informați medicul sau farmacistul referitor la orice produs sau supliment administrat.
Carragelose împiedică virusurile răcelii să se atașeze de membrana nazală, poate scurta durata bolilor asemănătoare gripei și poate atenua severitatea simptomelor de răceală. De asemenea, poate reduce rata de noi infectări și reapariția simptomelor răcelii asociate cu virusurile.
Deoarece nu există niciun tratament antiviral cu spectru larg sau vaccinare disponibilă împotriva tuturor acestor tulpini de virusuri de viroză respiratorie, prevenirea și controlul infecțiilor virale respiratorii rămân obiectivele clinice majore.
Puteți cumpăra GripVis® de la farmacia locală sau online.