
AUTOLIMITANTE:
Majoritatea infecțiilor virale ale tracului respirator superior sunt autolimitante, adică apar și dispar în câteva zile.
Influenza (gripa) este o infecție virală a căilor respiratorii superioare, care produce simptome mai severe, putând determina probleme grave de sănătate și poate rezulta în spitalizare sau deces

RĂSPÂNDIREA ȘI PERIOADA DE INCUBAȚIE:
Virusurile respiratorii se răspândesc prin:
Contact cu secrețiile unei persoane infectate și, apoi, prin atingerea ochilor, nasului sau a gurii. Secrețiile sunt fie pe mâinile persoanei infectate, fie pe suprafața obiectelor pe care persoana respectivă le-a atins sau pe care a strănutat. Mijloacele principale de transmitere sunt nasul persoanei contagioase - mâna persoanei contagioase - mâna persoanei receptoare - nasul sau ochiul persoanei receptoare.
Prin picături mici de secreții cu virus, atunci când oamenii tușesc și strănută sau vorbesc, care ajung în nas sau în ochi, prin aer.
Perioada de incubație variază pentru diferite virusuri care cauzează viroza respiratorie, de la mai puțin de 2 zile pentru rinovirusuri și coronavirusuri, la 5-6 zile pentru adenovirusuri. Pentru virusurile gripale, perioada de incubație este cuprinsă, în medie, între o jumătate de zi și două zile, până la 7 zile.

DURATA:
Simptomele, care se referă în general la mucoasa infectată, ating valoarea maximă la 2-3 zile și durează 7-10 zile, deși persistă trei săptămâni, ocazional.
Severitatea și tipul simptomelor vor varia în funcție de persoană și virusuri diferite.
Infecția virală a tractului respirator superior este uneori complicată de o infecție bacteriană. De exemplu, otita medie apare la 20% dintre copiii cu infecții virale la nivelul tractului respirator superior. Poate fi complicată și de sinuzită și pneumonie.

IMPACTUL ASUPRA SOCIETĂȚII ȘI A ÎNGRIJIRII SĂNĂTĂȚII:
Deși este autolimitantă, răceala este foarte răspândită și poate fi debilitantă. Provoacă scăderea funcției și a productivității la locul de muncă.
Impactul său asupra societății și a asistenței medicale este mare:
7% –17% dintre adulți și 33% dintre copiii care prezintă o infecție a tractului respirator superior, se adresează unui medic.
Infecțiile tractului respirator superior duc la o creștere estimată de 12,5% a vizitelor pacienților pe lună în sezonul de răceală și gripă.
Costurile medicale directe (vizitele medicale, medicamentele și infecțiile secundare) sunt chiar mai mici decât costurile indirecte (zile de absență pentru concediu medical sau de îngrijire a copilului).