Răceala și gripa 

Date despre viroza respiratorie 

Viroza respiratorie este cel mai des întâlnit sindrom infecțios la om.

Mucoasa nasului și a gâtului sunt principalele căi de acces ale infecțiilor virale, care duc la afecțiuni precum viroza respiratorie și gripa. Acestea sunt cauzate de virusuri precum rinovirusurile și coronavirusurile, spre exemplu. Virusurile se pot atașa de membrana mucoasei și pot infecta celulele acesteia, unde se înmulțesc și se răspândesc. Apar astfel simptome tipice de viroză, cum ar fi nas înfundat sau rinoree, durere în gât, durere de cap și/sau tuse. 

Viroza respiratorie este cauzată de peste 200 de virusuri diferite care pot infecta tractul respirator superior. Rinovirusurile sunt cauza a până la 50% din toate răcelile, iar coronavirusurile sunt al doilea agent cel mai frecvent, provocând 10-15% din cazurile de răceli. 

Nu există niciun tratament antiviral cu spectru larg sau vaccinare disponibilă împotriva acestor diferite tulpini de virus respirator:

Adulții suferă de 2-4 răceli/an 

Elevii suferă de 6-8 răceli/an 

Simptomele virozei respiratorii sunt cauzate de peste 200 de virusuri diferite 

Incidența răcelilor în funcție de virus: 

  • Rinovirus 30-50%
  • Coronavirus 10-15%
  • Virusul respirator sincitial 5%
  • Adenovirus <5%
  • Enterovirusuri <5%
  • Necunoscut 20-30%

Viroza respiratorie este un proces în doi pași:

INFECTARE ȘI MULTIPICARE
Virusurile de răceală infectează celulele mucoasei cavităților nazale - după infecție, virusurile se reproduc în celulele afectate și se răspândesc în nas, infectând alte celule

SIMPTOMELE VIROZEI RESPIRATORII
Mecanismele de apărare ale corpului sunt activate pentru a combate infecția virală - acest lucru duce la activarea mediatorilor inflamatori care provoacă simptome de răceală

Rinoree

Strănut

Durerile sau furnicăturile în gât

Lăcrimare excesivă

Nas înfundat

Stare generală de rău

De obicei, persoane cu gripă resimt simptome mai severe și au o stare generală mai proastă decât cele cu viroză respiratorie. Acestea prezintă febră, frisoane, dureri de cap, mialgii și stare generală de rău.